Memòria cooperativa

de la Barceloneta

Crèdits

Dedicat a la memòria de tots aquells cooperatistes que somiaren i practicaren el “tots per un i un per tots”.

A les que resisteixen i lluiten d’ahir, d’avui i de demà.

 

Memòria Cooperativa de la Barceloneta és un projecte impulsat per l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Òstia en el marc del grup de cultura del Pla de Barris de la Barceloneta, i vinculat a La Casa de la Barceloneta 1761.

El Grup de Recerca de la Memòria Cooperativa de la Barceloneta som:

  • Recerca documental: Emma Alari Pahissa, Andrés Antebi Arnó, Pablo González Morandi, María del Pino Suárez, Gala Pin i Noel Cresencio
  • Redacció de continguts: Emma Alari Pahissa, Andrés Antebi Arnó i Pablo González Morandi
  • Recerca de les fonts orals i disseny d’entrevistes: Anna Obradors i Gala Pin
  • Gravació, edició i postproducció audiovisuals: Elena Fraj i María Zafra
  • Disseny gràfic i programació web: Núria Alonso i Albert Caballero
  • Equip assessor inicial del projecte: Mercè Tatjer, Ivan Miró, Marc Dalmau i Xavier Domènech
  • Abans de la conformació del projecte en el marc del grup de cultura del Pla de Barris, la recerca en arxius i les entrevistes a testimonis entorn de la Cooperativa Obrera Popular El SigloXX ja havien estat encetats per Pepa Bresca i Llum Ventura Gil.

Memòria Cooperativa de la Barceloneta segueix el camp d’investigació obert pels companys de La Ciutat Invisible: Les cooperatives obreres de Sants. Autogestió proletària en un barri de Barcelona (1870-1939), Barcelona, 2010.

Un agraïment molt especial a totes aquelles persones entrevistades que han prestat el seu testimoni sobre les cooperatives i el barri: mossèn Pau Calderó, Sor Pilar, Alfonso Cánovas, Sra. Carmen, Jaume Garcia, Fransesc Xavier Hernández, José Jodás, Paco Jover, David Vera i Josep Vives.

La recerca documental a l’Arxiu Popular de la Barceloneta no hagués estat possible sense l’estreta col·laboració amb l’Arxiu del Districte de Ciutat Vella. A la seva directora Dolors Visa Oró, a l’Eduard Panusé Sánchez i a la Maria Teresa Sánchez Verdaguer, moltes gràcies per tot.

El valuós patrimoni documental conservat a l’Arxiu Popular de la Barceloneta, i que avui ens permet reconstruir la història del barri, no existiria si Paco López Tey no s’hagués dedicat a recopil·lar-lo durant una pila d’anys.

Finalment, gràcies a la Mònica Mateos, directora del Pla de Barris, pel seu bon fer i per la confiança i empenta dipositades en el projecte des d’un bon principi.

 

Logo Pla de BarrisDepartament Territori i SostenibilitatAjuntament de BarcelonaDepartament Territori i SostenibilitatDepartament Territori i Sostenibilitat